Up date: Praca wre w najlpesze. Pierw hełm: Po szpachlowaniu i szlifowaniu prezentuje się całkiem znośnie. Nałożyłem śliczny czerwony primer rodem wzięty z niemieckiej Panzerwaffe. W końcu to co używali niemieccy inżynierowie musi być dobre!

Tu jeszcze porównanie z moim porzednim hełmem ... prawdę mówiąc można włożyć jeden w drugi :p

helmet po szlifowaniu wstępnym podkładowaniu czarnym primerem i ponownym szpachlowaniu

i tu ten ślicznyyy czerwony podkładzik. Uwierzcie, że w rzeczywistości wygląda to trochę gorzej niż na zdjęciu xD czeka mnie jeszcze dużo pracy.

Niemiecka Panthera w kolorze podkładu niemieckiego z okresu II WŚ. Podobieństwo uderzające xD
W hełmie czeka mnie ponowne szlifowanie i szpachlowanie i znów szlifowanie i znów podkład :c może wtedy bedzie się nadawał na malowanko. Kolory oczywiście klasycznie krwista czerwień i szary.
A teraz coś ciekawszego - karwasze albo jak ja to nazywam "GANULETY" projekcik wrzucony do drukareczki. Rachu ciachu 20 godzin drukowania i są. Pierwszy - Lewy w założeniu miał mieścić mój telefon a czemu ...
<Telezakupy Mando>
Czy zdarzyło ci się na konwencie, że chcaiłeś iść na prelekcję, konkurs bądź umówiłeś się z kimś na konkretną godzinę a twój zegarek jest zasłonięty przez karwasz a telefon schowany w ładownicy i zanim go wydobędziesz stracisz pół dnia? A może chciałeś kiedyś napisać SMSa bądź zadzwonić do kogoś będąc na konwencie w pełnej zbroi? Ten sam problem rozwiązaliśmy w Oix Labo jednym prostym rozwiązaniem ... introducing the flex tape, it even works underwater!

Z tym karwaszem nie musisz ograniczać się do pytania na każdym kroku "przepraszam która jest godzina" ani martwić się, że nie odbierzesz ważnego telefonu od Mandalora! Ponad to, możesz puszczać muzykę, dzwięki i wiele wiele innych! Dla przykładu ja będę non stop walić muzykę emotek z Fortnite'a aby denerwować wszystkich wokół
<kuniec komedii>
Element działa sam jestem z tego dumny bo zawsze o tym marzyłem :p Na pewno będę łązić z włączonym zapętlonymi "cyber dzwiękami" co będzie w sumie podbijać efekt "cyberpunku" Ale chyba najbardziej chodziło o tą godzinę i wysyłanie wiadomośći. telefon jest montowany od drugiej strony na dwie nakładki ze śrubami ... też drukowanymi w 3D bo czemu nie xD Co o tym pomyśle na karwasz myślicie?
Prawy karwasz to zupełnie inna historia. Tu zaplanowałem mieć mikrokonroler SIMS i przyciski do sterowania elektroniką w zbroi. Głównie Ledy i jedno serwo.
Zainspirowany sceną w filmie "Iron Man" postanowiłem zrboić sobie taką wysuwaną wyrzutnie rakiet

Fajne cacko, może kiedyś będę równie przystojny i bogaty i uzdolniony jak Tony Stark <3
i żeby była aktywowana przez guzik na panelu w karwaszu, dodatkowo z podświetleniem bo czm nie.
Dalej, podświetlenie płytek pancerza: postanowiłem, że pancerz będzie z drugiej strony podświetlany na niebiesko. Efekt poświaty takiej chciałbym uzyskać wiecie o czym mówię. No to zasilanko i sterowanko leci z karwasza. Ale mi wciąż było mało. Więc wrzuciłem jeszcze kilka ledów i mój ukochany "skaner" laserowy w postaci światełka z poziomicy laserowej działającej na 3 V. Wszytko polutowałem pod odpowiednie piny i wykonałem progam do wgrania pod płytkę sterującą. Z płytki mam wyprowadzenia do serwa, do 12 V taśmy led (podświetlenie płytek na niebiesko) i 3,3 na "skaner" i diody w karwaszu. W następnym projekcie oprę wszytsko na Arduino ale SIMS jest dla mnie prostszy w programowaniu. Di ent.

płytekcza z przewodzikami.

Tu widok od boku, na to przyjdzie jeszcze płytka "elewacyjna" aby ładnie zasłonić przewody zostawiający tylko przyciski i diody. Gdy wy to czytacie ja wlaśnie to pewnie projektuje xD Takie złote po lewej to laser poziomicy. To jest tryb offline bez zasilania ...

a tu zasilanie włączone oraz wyrzutnia. Dioda zielona sygnalizuje załączenie płytki. Pomarańczowa natomiast zasilanie lasera. DUŻY czarny przycisk aktywuje wyrzutnie gdy jest wciśnięty. Gdy go puszczę wyrzutnia się chowa ... ot taki progam sobie wymyślilem.

Rakietka troche maluśka no ale tyle miejsca miałem xd w następnych wersjach będzie większa :p

A tu skaner. Widać go do metra w średnio oświetlonym pomieszczeniu, taki bajer raczej.
No, to tyle z update. Pyrkon coraz bliżej i już wchodzę w tryb "NIE ŚPIE BO PYRKON"
![Jango Fett [T]](./images/smilies/icon_jango.gif)
Stay Frosty
Twoja lojalność, twój honor - to się liczy. Kiedy przyjmujesz zadanie i dajesz słowo, nic innego nie ma znaczenia. Stajesz się mężczyzną, wiec pamiętaj: w walce nie ma miejsca na litośc. Taka jest ścieżka wojownika.